2. Blank theme – anatomi

Bra, då har du ett blankt tema men för att kunna bygga en design behöver man förstå också hur olika filer hänger ihop. Det är faktiskt så att när en sida visas är det flera filer som används för att hämta innehåll.

Logga in på FTP:n och navigera fram till tema-mappen (wp-content > themes > HTML5_blank_theme). Du kommer att hitta följande filer i din tema-mapp (de här filerna tillhör det blanka temat du använder men andra tema kan innehålla andra filer också):

tema filer WP

tema filer WP

Värt att nämna är att det absolut minimala man behöver ha för att skapa ett tema är två filer: index.php och style.css. Dock är det sällan man väljer att ha bara de två. Genom att ha bara de två filer blir det svårt att utnytja mängden att funktioner som WP erbjuder (som till exempel att ha en sidebar eller skapa olika funktioner så som flera menyer, så kallade featured images, osv).

Titta på bilden nedan. Page är hela sidan som visar all innehåll. Vanligtvis är det fyra filer som används för att visa innehållet:

1. header.php (som innehåller doctype, head-taggen med all nödvändigt innehåll samt logga, meny, men även annat som är vanligt att förekomma i högst upp på en webbsida)

2. content kan betyda innehåll från index.php (kan vara flera inlägg), en sida (page.php), ett inlägg (single.php), 404.php (som är en felsida), arkiv (archive.php) men även mallar du kan skapa för att visa innehållet från sidor på olika sätt

3. sidebar.php brukar visas olika widgets

4. footer.php brukar visa copyright information men det går att lägga in widgets och även annat information eller meny. I den här filen avslutar man även body- och html-taggen

wp anatomi

wp anatomi

Det finns vissa grundläggande regler man ska följa men du kan egentligen vissa vilket innehåll som helst i de olika filerna. Det som är viktigt att du har själva html-grundstrukturen (doctype, html, head, title, body). Öppna gärna alla filerna och titta på koden. Om du tittar i header.php och footer.php kommer du att hitta en alla html-taggar som krävs för en webbsida.

En till bild nedan som visar hur filerna pusslas ihop (referens WPtuts):

WP_CheatSheet_ThemeAnatomy

WP_CheatSheet_ThemeAnatomy

4 kommentarer till “2. Blank theme – anatomi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *