Nätverk på Södertörn och i medietekniks miljö

Vårt nätverk i skolan och hemifrån [ht13]

hjälp och information också via http://student.mi.sh.se

Nätverkets syfte: att kunna spara och dela filer rationellt

Övningens syfte: att göra en kontaktkarta över kursens studenter som kan användas av lärare men även hämtas av er studenter. Visa på nyttan av Studentwiki och Eduroam.

När du är klar:

  • har du lämnat in ett foto på vårt nätverk mifs
  • har du letat info på vår ”studentwiki”
  • har du provat ftp från egen dator (här eller hemma)
  • har du ställt in egen utrustning så den hittar det trådlösa närverket Eduroam

Vår filserver mifs (Medieteknik Informatik FilServer)

används för att koppla ihop våra datorer på plats och för att kunna flytta filer mellan medieteknik och annan plats.

Om du loggar in på våra fasta datorer är du automatiskt inloggad till mifs-servern. Spara filer där för att kunna hämta upp från en annan dator.

Du ska välja ut ett foto av dig själv och beskära det kvadratiskt i photoshop, ändra storlek till 500 x 500 pixlar, spara som jpg och sedan placera det i kursens mapp på mifs (ung. så här: mifs \ kurser \ kursens namn \ termin \ kontaktkarta. Filnamnet ska vara efternamn_förnamn.jpg. Här finns  instruktioner för att beskära fotot på rätt sätt i photoshop.

Komma åt mifs om du använder egen dator i skolan eller sitter hemma

För att komma åt mifs (från annan dator än medietekniks egna) använder du protokollet sftp (SSH File Transfer Protocol). Läs om vilka program som stödjer detta och hur du gör via vår ”Studentwiki” http://student.mi.sh.se som innehåller all möjlig IT-info och IT-hjälp. Här finns mer hjälp för sftp till mifs.

Logga in hemifrån några dagar efter övningen. I mappen där du la ditt foto ska nu finnas en pdf med alla deltagare. Kolla att du själv är med. Ladda hem om du vill.

Fungerar sftp överallt?

Vissa nätverk kan spärra olika portar så att ftp eller sftp inte kan användas. Du kan t.ex. inte använda vanliga studentdatorer på SH som inte tillhör medieteknik för detta. Ej heller det trådlösa SH guestnet. Men det fungerar att använda det trådlösa nätverket Eduroam, så var noga med att koppla upp dig via det om du använder egen dator i skolan.

Använd Eduroam till allt!

Ställ in din mobil eller bärbara dator eller läsplatta så den känner igen Eduroam. Eduroam används av nästa samtliga högskolor i Sverige och Europa men även på många bibliotek och järnvägsstationer. Med Eduroam förinställt drar du nytta av fri surf på många oväntade platser hemma och borta utan krångel.

Logga in med
[ditt användarnamn]@suni.se
följt av
[ditt lösenord]

Trådbundet nät till egen dator?

Om du behöver trådbundet nätverk trots allt finns Instruktioner för att ansluta egen dator till medieteknikens nätverk (funkar bara i vissa salar, företrädesvis de som saknar fasta datorer)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *