Webbhotellen erbjuder ibland verktyg för att snabbinstallera WordPress. Du som ska lära dig hur man gör ska istället göra detta själv, inte ta hjälp av färdig installationshjälp
Jag tror denna sida går att följa om man vill men jag planerar att lägga in lite fler bilder och annat här och var. Därav delvis rosa, som är tänkt att uppdateras / Anne
Subdomän
Vid det här laget har du redan skapat en subdomän där du ska installera din WordPress-sida. Annars kolla följande övning om att skapa en subdomän hos one.com:
Kom ihåg att det kan ta upp till några timmar för en subdomän att aktiveras/konfigureras.
Innan din subdomän är konfigurerad ser du följande när du besöker sidan:
När din subdomän är konfigurerad och redo att användas ser du följande:
Databas?
Hos one.com får du tillgång till 1 (en) databas. Du har fått uppgifter för den med mail när du fick ditt konto. Att du bara har en databas när du väljer ett enkelt konto hos one.com betyder inte att du inte kan ha flera olika wordpress-sajter på ditt konto, men du måste ställa in på rätt sätt. Mer om det längre ner.
FTP (File Transfer Protocol)
För att kunna installera WordPress behöver du kunna flytta nödvändiga filer till din serverplats hos one.com. Detta gör du med ett FTP-program.
File Transfer Protocol eller FTP, ett av de tidigaste populära filöverföringsprotokollen för Internet. FTP är ett kommandobaserat protokoll för överföring av text och binära datafiler. (Wikipedia- http://sv.wikipedia.org/wiki/File_Transfer_Protocol)
Du bör ha fått dina FTP-uppgifter med mailet från one.com när du skapade kontot. Där finns även uppgifter om din egen databas. Du är redo att installera WordPress.
Om du behöver kan du alltid logga in till din egen ”Kontrollpanel” via www.one.com för att t.ex. ändra lösenord eller göra andra inställningar
Ladda ner WordPress och flytta filerna till servern
Öppna en webbläsare och navigera till http://wordpress.org för att ladda ner WordPress.
Välj senaste versionen. WordPress uppdateras och förbättras hela tiden.
Leta upp WordPress-mappen du precis laddat ner. Dubbelklicka på mappen och välj Extract all files (Extrahera alla filer). Följ anvisningarna på skärmen och extrahera filerna på skrivbordet eller där du tycker du vill spara filerna.
Dubbelklicka på mappen (wordpress). Där hittar du alla filer som krävs för att installera en WordPress-sajt:
Nu har du alla nödvändiga filer. På skolans datorer finns installerat Filezilla, men det finns många FTP-program t.ex. Cyberduck, Transmit eller FireFTP som är en extension till Firefox. Om du jobbar hemifrån med detta bör du redan ha installerat nån FTP-klient för att kunna hämta och lämna filer på skolans nätverk MIFS?
Nästa steg är att flytta filerna till servern med FTP-programmet FileZilla (eller annat FTP-program). Hitta FileZilla på datorn och starta programmet:
Skriv dina användaruppgifter för att logga in till din serverplats med hjälp av FTP.
Skriv gärna in dina uppgifter på ett sånt sätt att de sparas till nästa gång. I Filezilla gör du detta genom att välja Arkiv > Platshanteraren > och välja Ny plats
Du måste ange Host , Username, Password och Port (21)
När du publicerar webbsidor på one.com och många andra webbhotell ska du alltid lägga dina filer i mappen public_html Uppdatering: Numera kommer man direkt in i denna mapp när man loggar in till One, men public_html, www eller liknande kan förekomma på andra webbhotell.
I mappen där du ska placera wordpress, hittar du kanske redan en fil? Besök din egen adress och se vad den visar. Ofta skapar webbhotellet en standardfil/platshållare som heter t.ex. index.html eller default.php. Om den ligger i den mapp där du just ska installera wordpress så behövs den inte utan ligger i vägen. Högerklicka på filen och ta bort den. Nu har du en tom katalog redo för wordpressinstallationen
Nu ska alla filer från mappen wordpress på datorns skrivbord (vänster filträd i fönstret) till din mapp på servern (höger filträd)
Flytta inte själva wordpress-mappen till servern, utan filerna och underkatalogerna som ligger i mappen.
Annars blir adressen http://subdomän.domän.toppdomän/wordpress
istället för http://subdomän.domän.toppdomän
Det är många filer så det tar en stund innan alla filer ligger på servern.
Att köra installationen
I de filer du fört över finns alla verktyg för att köra installationen, men du behöver ange dina egna inställningar och inloggningsuppgifter till databasen för att det ska bli rätt.
(Förr fick man öppna en textredigerare och skriva in detta i en av filerna (wp-config-sample.php) ”för hand”. Detta behövs sällan numera)
Du kan istället besöka sidan och låta systemet självt göra dessa ändringar.
Öppna en webbläsare och besök din sida (subdomän.dindomän.toppdomän). Du kommer att mötas av ett meddelande att det inte finns någon wp-config.php fil.
Detta är helt i sin ordning och innebär att wordpress behöver en konfigurationsfil för att spara anslutningsuppgifterna till databasen.
Klicka på Create a Configuration File:
Här får du upp information om vilka uppgifter du behöver ange: Databasnamn, Användarnamn för databasen, lösenord för databasen och serveradress och tabellprefix för databasen.
Klicka på Let’s go!:
Nu måste du ange uppgifter du fått i mailet från one.com:
Nästan all information du behöver ange här finns i mailet från One.com eller kan hämtas/uppdateras via deras kontrollpanel.
Database Name = Databas
User Name = Databasanvändare
Password = det lösenord som gäller databasen
Database Host = Värdnamn för åtkomst till databas
Table Prefix = OBS viktigt! Du behöver inte ändra detta första gången du installerar wordpress på ditt konto hos One.com. MEN om du ska ha flera wordpress på din domän, måste du använda OLIKA prefix för de olika installationerna. Du kanske senare har t.ex. en på www.mydomain.se och en annan på sh.mydomain.se. Med samma prefix får båda exakt samma innehåll = fungerar ej!
När du fyllt i alla fält, klicka på Submit
Om angav rätt uppgifter kommer du till nästa sida. Klicka på Run the install:
Du är nästan klar. Det här är formuläret där du fyller i de valfria uppgifter som WordPress behöver för att skapa din webbplats och ett administratörskonto så att du kan logga in på administratörsdelen av din hemsida.
Observera att du här kan fylla vilket användarnamn och lösenord du vill, utom just ”admin”! Använd istället t.ex.en epostadress eller ett annat påhittat användarnamn för att göra sajten säkrare.
Notera användarnamn och lösenord – du kommer att behöva dem varje gång du loggar in på admin-sidan. Sedan klicka på Install WordPress:
När du fyllt i alla uppgifter och klickat på Install WordPress visas ytterligare en ruta som talar om att installationen gått bra och en knapp med texten Logga in. Klicka på den för att logga in på wp-admin vilket är sidans backend, den kontrollpanel där du sköter sidans innehåll.
Nu är du klar med installationen av din WordPress-sida.
Adressen till din sida är: subdomän.dindomän.toppdomän
Adressen till adminsidan är: subdomän.dindomän.toppdomän/wp-admin
Ofta finns en logga-in-länk på startsidan, men i vissa teman (eller om om du själv råkar utesluta den)
finns den inte med, utan du måste själv hitta till inloggningssidan.
Webbsidan besökaren ser: