Testa temats inbyggda menysystem

Olika teman har olika menyer. Detta kan vara en anledning att kolla upp noga vilka möjligheter det finns i ett tema innan man väljer att installera det.

[I nedanstående exempel bygger vi menyerna i temat Twenty Fourteen. Även om vi redan har ett childtheme så ligger menyfunktionerna kvar från huvudtemat, då vi  inte ändrat dem med childtemat]

Lite menyexperiment i temat Twenty fourteen

Du har redan gjort en anpassad meny som innehåller några olika sidor, men minst en kategori (Examination). Förutom sidor och kategorier innehåller detta tema möjlighet att skapa menyposter av typen länk. Och förutom huvudmenyn har temat färdig möjlighet för en sekundär meny som placeras i sidebar.

wp_menu

I exemplet nedan skapar jag en menypost utan innehåll genom att välja typen Links, men istället för att ange en adress skriva bara #. Jag vill ha en menypost som bara utgör övre nivå för mina två olika kontaktsidor.

wp_menu3
wp_menu5

Sen placerar jag, med musens hjälp, menyobjekten för kontaktsidorna lite snett under min nya menypost ”Kontakta mig”. Dessa blir då underavdelningar.

wp_menu6

Vi sparar den nya menyn och kollar hur det blev:


Ihopfälld


Utfälld

Smidigt! Men var det ett bra val att den översta nivån (Kontakta mig!) inte leder nånstans utan bara ”håller” de två undersidorna? Svaret är nog: Det beror på!

Testa gärna att ha en riktig sida med underavdelningar istället. Hur funkar det? Klickar man på den, eller går man alltid vidare ner i undermenyn?

Fler menyer och fler nivåer

För att få möjlighet till fler tester skapade jag en till meny, som jag sedan valde att använda som sekundär meny i sidans sidebar. Under Blogg finns två olika undernivåer. Det handlar bara om att flytta alla menyobjekt under rätt objekt och sedan lite till höger, för att markera att den ska ligga ”en nivå ner”.

wp_menu9

Slutresultatet med de tre nivåerna ser kanske lite konstigt ut i mitt exempel med så lite faktiskt innehåll på de olika nivåerna, men är fullt möjligt och väldigt enkelt att bygga. Med hjälp av CSS kan man sen anpassa så det ser bättre ut.

wp_menu10

Tänk på att du också kan anpassa menyposternas namn, de behöver inte heta samma som sidan gör. ”Fäll ner” och ändra. Spara menyn igen.

wp_menu11

Nytt tema! Nya möjligheter?

Hoppsan. Nu bytte jag tema till Twenty Twelve. Mina två menyer som jag byggt (Main och sekundar_meny) ligger kvar i systemet, men jag måste välja att använda bara en av dessa, då temat bara har stöd för en meny.

wp_menu12

Det blanka tema ni antagligen ska använda till projektet har stöd för tre olika menyer:


Men de är helt ostylade så ni får själva bestämma om och hur de ska visas…

Plugins!

Det finns ett antal plugins att hämta för att fixa mer avancerade menyer. Testa gärna!